Европейската комисия: Нови правила при търговията със семена и животински продукти.
09/05/2013 14:36 | noa.bg
     Едно от новите изисквания е регистрация на сортовете, предлагани на пазара. Това ще доведе до по-добро опазване на биоразнообразието и селекция, насочена към устойчиво селско стопанство, е мотивът на комисарите.
От екологичните организации обаче се противопоставят на тази идея. „За да остане природа в България“ уточняват, че преди да бъдат регистрирани сортовете, те ще трябва да бъдат изпитани. Само семената, произвеждани от големи производители ще могат да покрият строгите критерии за еднаквост, различимост и стабилност, смятат те. Според еколозите в момента 75% от производството на семена в света се държи от 10 компании.
Освен това малките производители няма да могат да си позволят финансовите разходи за регистрацията. Опасенията на еколозите са, че с новите предложения ще изчезнат "старите" сортове, които се държат от малки производители. Тяхната дейност ще бъде криминализирана, зеленчуковите градини ще изчезнат, а селските региони ще пострадат още повече от обезлюдяване, прогнозират от организацията.
От ЕК обаче имат отговор на тези опасения. В пакета е заложено, че новите правила няма да бъдат прилагани за частните градинари, които ще могат да купуват всякакъв материал и да продават своите семена в малки количества. Непрофесионалните градинари ще могат да продължат и да обменят семена със свои колеги без това да бъде обект на предлаганата директива.
Колкото до „старите“ сортове за тях ще важат опростени правила за регистрация и те няма да бъдат изпитвани или към тях да бъдат прилагани другите нормативни изисквания. Микропредприятията пък ще бъдат освободени от таксите за регистрация, а от друга страна те ще могат да предлагат и посадъчни материали, от който и да е вид, без регистрация, представяйки го като „материал с незначително пазарно присъствие“.
На този етап мерките на ЕК за търговия със семена са само предложения и думата за тях ще имат Европейският парламент и Съветът на министрите. Очакванията са, че ако предложението на Еврокомисията бъде прието ще влезе в сила от 2016 година.
Основание за новите правила са сериозните проблеми в областта на безопасността и контрола на храните в последните години. Преди две години бактерията eColi стана причина за смъртта на петдесет души в целия ЕС, а през последните месеци общността се тресе от скандала с конското месо, представяно пред потребителите като телешко.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*