Специализирано звено за Общата Селскостопанска Политика ще бъде създадено в МЗХ в координация с браншовите организации.
11/01/2012 21:43 | noa.bg
     Специализирано зено за бъдещето на Общата селскостопанска политика(ОСП) ще бъде създадено в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на публичен дебат за бъдещето на ОСП, който се проведе днес в София. Специализираното звено ще включва експерти от министерството, определени от двамата заместник- министри на земеделието и храните. Звеното ще работи в постоянна координация с неправителствените организации и самите земеделски производители.

Бюджетът на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз трябва да бъде запазен и призивът на някои от страните да бъде намаляван категорично не се приема. „Държим да бъдат запазени директните плащания. България подкрепя да има таван. Изразяваме обаче резерви по отношение на предложения праг от 150 000 евро и смятаме ,че той трябва да бъде завишен”, посочи министърът.

По отношение на т.нар. „позеленяване” на ОСП и предложението 30% да отиват за зелени компоненти мнението на МЗХ е, че България не е готова за тази мярка, каза Найденов. „Много малко са страните в ЕС, които ще могат да изпълнят тези изисквания”, допълни той.

По отношение понятието активен фермер, министърът каза, че към момента Европейската Комисия не дава ясна дефиниция, не е активен фермер обаче този, който има стотици хиляди декари. „Подкрепата трябва да отиде към фермерите, които активно се занимават със земеделие”, допълни министърът.
България няма да загуби пари от основния си пакет, каза министърът.

Министър Найденов призова браншовите организации да участват активно в дебатите за бъдещето на ОСП, и да дават предложения.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*