Проф. Греков обеща да работи активно за връзката между науката и агробизнеса
29/05/2013 22:00 | noa.bg
     Посрещнат от служители и журналисти, пристъпи прага на Министерството на земеделието и храните новият министър проф. Димитър Греков. Въведе го досегашният служебен министър проф.Иван Станков.
Двамата професори си размениха традиционните любезности, след което проф.Греков отговори твърде лаконично на журналистическите въпроси. Едното от първите неща в изявлението му пред медиите бе това, че "земеделието може на мнозина да се струва проста работа, но не е за прости хора", а е от най-важните приоритети на държавата.
Една от основните причини, които го е накарала да се съгласи да стане министър в настоящото правителство, както сподели той, е, че смята, че е необходимо да започнем да поставяме нещата на местата им - да облекчим труда на земеделските производители и с 5 дка земя, и с 50 000 декара земя.
На въпроса дали ще има ревизия на предишното управление, проф.Греков отговори: ще направим една малка проверка с цел точен анализ на състоянието. Той още заяви, че целта му е да бъде създадена една средна класа в агробизнеса, която да произвежда продукция.
Що се отнася до заместник министрите, новият министър Греков откровено заяви, че ще се съобрази с предложенията на Министерски съвет, но неговото виждане е да са трима, защото министерството е огромно и с твърде разнопосочна дейност.
Проф. Греков обеща да работи активно за връзката между науката и агробизнеса и градира отраслите, на които трябва да бъде обърнато особено внимание така: зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство, и с особен акцент - хидромелиорациите.

Новият министър обеща в отговор на въпрос на в."Български фермер" да стане инициатор на дълго отлагания закон за браншовите организации у нас, ако те му съдействат активно. Ще работя с асоциациите, които са създадени в сектора, с тях е най-важната ми среща, за да чуя техните проблеми и техните искания към мен, обеща той.

НАШАТА АНКЕТА:
Проф. Димитър Греков поема в наследство един сериозен отрасъл с много отговорни задачи, заяви пред "Български фермер" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов. Според него асоциацията и проф.Греков са в приятелски отношения от дълги години, а дали и занапред ще съумеят да останат в такива, ще видим.
Според НАЗ има твърде важни стратегически цели в земеделието, които трябва да бъдат стартирани. Кои са първите шест изисквания, които ще постави асоциацията пред новото ръководство на МЗХ, в лицето на проф. Греков, ще прочетете в следващия брой на в."Български фермер".

КРАТКА ВИЗИТКА:
Димитър Греков е роден в град Любимец, област Хасково. Завършва висше образование в Аграрния университет в Пловдив, където работи над четвърт век. От 1999 г. до ноември 2007 г. е декан на Агрономическия факултет. Той е професор и доктор на селскостопанските науки. През ноември 2007 г. е избран за ректор на Аграрния университет, където в момента кара втори мандат до 2015 г. Той е преподавател по "Животновъдство", "Бубарство" и "Въведение в аграрните науки". До момента беше и зам.-председател на Бизнес-научния съвет към Министерството на земеделието и храните.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*