Румен Караманов:Губи се интересът за инвестиции в животновъдството и изграждане на нови обекти
22/06/2013 14:23 | noa.bg
     Но тази година за първи път държавата отдели 50 млн. лв. за свине и птици. Все пак беше поставено началото на промяната.
Така е, казахме си - не е много, но идеята е хубава, ще поемем глътка въздух. Обаче на някого му се сториха много тези пари и реши да ги ореже. В края на миналата година еднчаст от тях отидоха за заплати на служителите в Българската агенция по безопасност на храните и за покриване на задължения към екарисажите. През тази субсидиите също бяха съкратени с 38%. Обяснението беше, че животните са се оказали повече и няма да стигнат парите. Наистина тези
субсидии извадиха на светло 300 000 прасета, което е една трета от сектора. Това е много голям ефект, защото всички виждаме с какви мащаби е работила сивата икономика в свиневъдството. Защо тогава не се направи обратната сметка, че тези излезли „на светло“ животни наливат допълнително в бюджета около 17 млн. лв. от ДДС и около 1 млн. лв. от ветеринарни такси. Това са 82% от разпределените през тази година 22 млн. лв. в сектор свиневъдство! Подобни необмислени действия ограничават и свиват обемите на бизнеса. Губи се интересът за инвестиции в животновъдството и изграждане на нови обекти. Скоро ще дойде време, когато няма да има достатъчно пари за заплати.

Веднага ще ви контрират - няма пари в държавата.
Въобще не желая да слушам подобни оправдания, че нямало пари за това или онова. Вярно е, бедна държава сме, но и много се краде. И ще го кажа в прав текст: крайно време е да се спре източването на бюджета чрез субсидиране на несъществуващи животни от виртуални стада овце и говеда. Тези откраднати милиони биха могли да подпомогнат изоставащите сектори - животновъдство, птицевъдство, зеленчукопроизводство. И още: защо бяха закрити контролно-диагностичните лаборатории в повечето областни дирекции към агенцията по храните? От 85 останаха само осем. На пръв поглед изглежда, че има желание да се намалят разходите на агенцията, но всъщност се създаде филтър за намаляване на постъпленията в бюджета. В противоречие на европейското законодателство за осъществяване на граничен лабораторен контрол бяха закрити лабораториите във Варна и в Бургас.

А кой контролира на границата?
Изключително държавните дейности за опазване външните граници на Европа от доказани заразни болести по животните чрез т.нар. златни локви бяха отдадени на частна фирма. Важно е също да се отговори защо липсва желание да се намалят разходите за екарисажната дейност? В момента годишно държавата дава над 10 млн. лв. Отделно месопреработвателните предприятия заплащат услугата за обеззаразяването на страничните животински отпадъци. Има решение общините също да плащат за това. Защо няма желание да се прилагат новите методи за утилизиране (унищожаване) на страничните животински отпадъци? Тези екологично безвредни технологии са одобрени от ЕК с решение от април 2012 г., а цената е около 50 000 евро за брой. Може да се определи колко са необходими на отделните общини и покупката да стане чрез европейски програми за подпомагане.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*