Мобилни мандри връщат традиционните млечни продукти на трапезата
22/06/2013 17:56 | noa.bg
     Избледнелият, като стара фотография от годините, спомен за вкуса на истинското българско сирене и кашкавал се завръща. Очакваме Брюксел да одобри и разреши промените в наредбата за директните доставки. Тогава новите мобилни мандри ще потеглят към витите и тесни планински пътища. Там горе по високите ливади, където все още макар и рядко могат да се видят пашуващи стада, в тях ще се събира и преработва току-що издоеното краве, овче и козе мляко. Ще си спомним наяве и истинското българско кисело мляко, прославило страната ни по цял свят - с неповторимия си вкус, цвят и аромат. Ще видим отново как при сипване в паничката то остава на лъжици, а суроватката бавно се оцежда по стените на съда.
Мобилните мандри не само ще върнат традиционните млечни продукти на трапезата ни, но ще дадат шанс на фермерите от полупланинските и планински райони да увеличат доходите си и да излязат на светло. Вместо да продават литър мляко на безценица – по 70 стотинки за най-качественото, ще го вложат в бутикови храни,
направени при затворен цикъла на производство, които се търсят на фермерските пазари в по-големите селища. Съоръжението е съвместна разработка на двама новатори. Единият е учен - професор по животновъдство, а другият - инженер - изобретател. Тандемът, създал мобилната мандра се състои от проф. Марин Тодоров от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и инж. Христо Иванов, собственик на “Блиц” ООД, - от Пловдив.
Мобилните мандри са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания, обяснява проф. Марин Тодоров. Чрез нея малките ферми или сдружения на фермери ще могат да излязат директно на пазара. Ще се възроди старата практика на високопланинските пасища да се изкарват животни, а млечните продукти да се произвеждат на място. Сиренето и кашкавалът ще се получават от най-хубавото ни мляко, добито само от паша. То ще се преработва до два часа от издояването, до бактерицидната фаза, което ще гарантира качество на продуктите.
Освен добри доходи и приготвянето на прясна продукция, мобилните мандри ще бъдат в помощ и на високопланинските села,
които гледат животни, но няма кой да им изкупува млякото. Обезлюдените села имат шанс и да се оживят от туристи, любители на кулинарния туризъм. Още повече, че с мобилната мандра може да се прескача и до съседни села и градове, където производителят директно да продава стоката си.
В миналото основната част от кравето и овчето мляко в България се е преработвало в малки планински или селски мандри. Произвеждало се е основно бяло саламурено сирене и кашкавал. След окрупняване на производството на сирене в бившите предприятия на „Сердика” се е провела истинска „война” срещу малките мандри и се е стигнало до пълното им ликвидиране, разказва професорът.
Сега на високопланинските пасища не се преработва мляко, а големите мандри не го купуват, защото пасищата са много отдалечени, с лоши пътища до тях. На производителите им излиза значително по-евтино да внасят суровина от Европа, включително и ниско качествени растителни мазнини. Това принуждава близо половината от фермерите да реализират млякото “на черно” . В някои села, особено в планинските региони, тези фактори възпрепятстват развитието на животновъдството в цели региони.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*