Димитър Ангелов, овцевъд от Нови пазар:Трябва да има депа, летища, кланици и договорени цени
09/07/2013 12:08 | noa.bg
     Димитър Ангелов притежава стадо от елитни местни породи овце – медно червена шуменска и каракачанска. Бил е на много международни изложения, а миналата година и в Хановер, където е представил уникалните български породи. Именно те според него са най-подходящи за страната ни. Преди 1989 г. Димитър Ангелов е бил в системата на Родопа Импекс, където се е занимавал с търговия и износ на агнета, включително за Ирак, Иран, Либия, Катар, Сирия и други страни от Арабския свят.
- Г-н Ангелов, вие като производител, какво знаете за договорката за износ на агнета от страната ни за Катар?
- Още миналата година чух, че катарците са дали 200 млн. долара за българската икономика и че част от тях са за агнета, които да отглеждаме и изнасяме за страната им. Също така, че по 20 хил. лв заем ще бъдат дадени на всеки овцевъд, който иска да отглежда агнета за тях и че тези пари ще ги връщат в агнешко месо. Но моят въпрос тогава е: на каква цена ще ми изкупуват месото? Защото в един момент могат да кажат, че ми дават по 2,50 лв./кг и тогава какво ще правя аз, ще си дам месото срещу фураж? Затова с катарците цената трябва да бъде уговорена предварително и това да е записано в договор. Също така трябва да се създаде стройна организация по отглеждането, клането и износа. Българската държава не бива да се съгласява агнетата да се окачествяват в Катар, тъй като така е напълно възможно да ни ударят в цената, затова те трябва да се колят тук. Нека техни експерти идват тук, за да правят подбора.
- Би било абсурдно техен експерт да обикаля фермите всеки път?
- Точно така, това е напълно невъзможно, затова трябва да се създаде стройна организация по отглеждане, износ и клане от българска страна. Трябва да има едно ядро в София, което да знае къде колко агнета има, горе-долу с какви килограми са, за да могат да се подсигуряват животни периодично, тъй като катарците искат агнета целогодишно, което означава износ всяка седмица. Затова трябва се знае и от кои летища ще се товарят животните. Навремето имаше четири – във Варна, София, Горна Оряховица и Пловдив. Към всяко от тях трябва да има депо, където да се събират животните, да могат да се хранят и да бъдат спокойни, защото е нелогично и икономически неоправдано от Монтана например животни да се карат до летището във Варна. Също така трябва да има кланици в близост, където всичко да се извършва според изискванията на клиентите. Аз съм работил навремето в Родопа Импекс.Товарили сме по 750 агнета в самолет за Катар, като пътуваха по няколко самолета. Но това, което искахме, е катарските експерти да дойдат на място. Да си изберат животните от самото депо, а тези, които смятат, че не са достатъчно угоени, остават и се хранят до следващата седмица или транш.
- Как се работи с арабите?
- Доста трудно, но вината не е в тях. Те са много честни и държат на такива отношения. Докато нашите българи много захитряха и се правят на тарикати. Това е една от причините, поради които загубихме и пазарите си в Близкия Изток. През деведесетте години производителите караха агнетата с камиони. Като минаваха на кантара слагаха в ремаркетата пясък, пълнеха резервоари с вода и след претеглянето я изпускаха. Грозна работа. Арабите не искат да бъдат лъгани, те са чувствителни и много доверчиви хора. Когато злоупотребиш с доверието им, прекъсват контактите.
- Смятате ли че днес е възможно отглеждането и износът за Катар на български животни?
- Този контакт може да се осъществи ако се даде цена на производителите близка до тази, която получаваме от ЕС – 2,50-2,70 евро за кг. Като бонус – да се осигури безплатен фураж от държавата, като компенсация за това, че животните ще бъдат хранени много по-дълго, докато постигнат необходимите за арабите килограми. В тези страни предпочитат тежки и тлъсти животни – над 45 кг. А това изисква много повече фураж. Например, ние изнасяме за страните от ЕС по 20 килограми агнета, и за тях получаваме много повече, от това, което Катар плаща за новозеландското агнешко.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*