МЗХ обмисля специални разпоредби за съхранението и продажбата на биохрани
21/07/2013 21:39 | noa.bg
     Земеделското министерство обмисля и въвеждането на специални разпоредби в законопроекта за общите организации на земеделски продукти в ЕС, които ще засягат съхранението и продажбата на биохрани. Така например в складовете пакетираните биохрани ще могат да се съхраняват при останалите, но на специално обособено място. При насипните биопродукти (например плодове, зеленчуци и др.) обаче те трябва задължително да бъдат отделени от другите. Целта е да не се "смесят" различните видове продукти.
Според друг текст пък биохраните трябва да бъдат изложени на отделен щанд или на специално обозначено място в обекта. Тази практика и в момента е широко разпространена в супермаркетите. По неофициална информация първоначалните текстове са предвиждали биохраните да бъдат продавани изцяло на отделни щандове. Впоследствие след срещи с неправителствения сектор обаче е взето решение да се даде възможност и за "друго обособено място", за да могат и малките магазини да продават биопродукти.
"Предложението е съгласувано с нас и, да, смятаме, че трябва да има разделение", коментира Милен Стоянов, председател на Българската асоциация биопродукти, цитиран от "Капитал Daily". Според него, отделните щандове и складове са необходими, за да не се сместват биопродукти с конвенционални и да се объркват потребителите. Той разказа, че преди няколко месеца са разговаряли с търговци на органични храни и са съгласували становищата си, така че и те да не бъдат ощетени, ако им се налага да правят нови инвестиции.
Източник:
AGRO.BG


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*