Димитър Греков: Българската продукция трябва да влезе във веригите
19/08/2013 23:17 | noa.bg
     „Трябва да дадем възможност на нашите земеделски производители да се явят на пазара на големите търговски вериги и тържищата”. Това отбеляза министърът на земеделието Димитър Греков в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия, където отговори на въпроси, свързани с цените на продукцията и натиска, който оказва евтиният внос върху родната продукция.

80% от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас са от чужбина, при доматите например само 6% са българско производство, стана ясно в хода на разговора.

„Настояваме да се отдели повече внимание на тези подотрасли”, посочи земеделският министър. Той отбеляза, че правителството работи за въвеждане на диференцирана ставка при подпомагането на производството на плодове и зеленчуци. Европейската практика в момента е за отпускане на субсидии на единица площ, които са с единна ставка, независимо за какво производство става въпрос.

„Това което постигнахме на срещата в Люксембург е да се увеличи от 3,5% на 13% обвързаната подкрепа за традиционни отрасли като зеленчуците, животновъдството и трайните насаждения. Това ще даде глътка въздух на нашите земеделски производители”, каза проф. Греков.

Един от отраслите, които се справят по-добре е зърнопроизводството. Тази година в България ще бъдат добити около 4,7 млн. тона зърно. За хранителния баланс и животновъдството са необходими около 2 млн. тона, посочи министър Греков. По думите му всичко останало се изнася. Голяма част от българските производители на яйца също са намерили пазар навън, където реализират на значително по-висока цена, докато ние внасяме по-евтини полски яйца.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. На пазара е необходимо да има продукти, от които да избират гражданите. „Не искаме да правим промяна в тази наредба така, че гражданите да трябва да се ориентират само по етикета”, каза министър Греков. В същото време отбеляза, че е необходимо на пазара да има избор и онези потребители, които искат да си купят по-евтини продукти да могат да го направят.

Министърът на земеделието не е против наложените от предшественика му стандарти за качество. „Няма лошо да има стандарти за една или друга стока, важното е обаче те да се спазват във времето”, заяви Греков и даде пример с продукти, които изнасяме и впоследствие губят пазари заради влошаване на качеството. „Въвеждането на стандарти е изключително важно и такива трябва да има, друг е въпросът за кои стоки”.

В момента не се мисли за намаляване на ставката на ДДС за някои земеделски продукти, отбеляза Греков. Причината е в опасенията на управляващите, че това ще породи искания за намаляване на данъчната ставка и за други продукти като лекарствата например.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*