Реална ли е изкупната цена на пшеницата на вътрешния пазар
20/08/2013 15:12 | noa.bg
     На около 3,7 – 4 млн. тона възлиза общото производство на пшеница в страната. Кампанията обаче започна с 30% по-ниски цени, от очакваните, което сериозно притесни производителите.
Съчетават се неблагоприятни фактори, като сриващи се цени на зърното на международните пазари, промяна на правилата за субсидиране от ЕС, високи ренти и цени на земеделската земя.
Тенденцията за спад на цените на пшеницата е световна, поевтиняването за половин година в Унгария е с 32 %, във Франция е с 22 %, в Украйна - с 20 %, в Германия - с 19 %, а в САЩ - с 10 %.
„Себестойността на пшеницата средно за страната се движи около 35 ст. в момента. За това при тези цени, на които се продава и търгува пшеницата, ние продаваме на загуба”, заяви Радослав Христов - зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
Миналата година беше "златна" за зърнопроизводителите - с 30 % по-високи цени на хлебната пшеница. Рекордно високите добиви в световен мащаб и значително по-ниските цени на международните пазари през тази година, повлякоха надолу цените и у нас.
Българските производители и търговци на зърно ще бъдат подложени на жесток натиск и от преките конкуренти на Черноморския пазар - Русия, Украйна и Казахстан. В тези страни се очакват рекордни реколти и количества за износ от общо 32,5 млн. тона, което е с 8-9 млн. т повече от миналата година. Конкуренти ни стават дори държави, които традиционно купуват от нас, като Румъния и Турция. Очаква се те също да имат количества за износ.
Ситуацията е сложна и няма как ясно да се разграничи дали цените са спекулативно ниски или са повлияни от световния пазар и високите добиви.
В седмичната анкета на Agro.bg, потребителите са гласувaли така: 59% са убедени, че търговците спекулативно намаляват изкупните цени, за да реализират по-големи печалби, 24 % считат че високите добиви са виновни за ниските цени, а 18 % са на мнение, че цените се определят от пазарите в Русия и Украйна.

Източник:
AGRO.BG


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*