Българите предпочитат да купуват стоки родно производство и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране.
29/08/2013 16:09 | noa.bg
     Българите предпочитат да купуват стоки родно производство и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите и предпочитанията спрямо българския произход на стоките. Това съобщава БТВ.

Според данните, представени от Пламен Грозданов - директор на Съюза „Произведено в България", обществото твърдо подкрепя българското производство по отношение на храните. С най-голям дял сред предпочитаните стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - с 91 на сто. Следват ги плодовете и зеленчуците - с 89%, месото и колбасите – 86%, лютениците и консервите – 75%, сладкарските изделия – 67%.

От сдружението отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги и консенсус по въпроса с разпределението на добавената стойност. По думите на Лукан Луканов - председател на Съюза, на теория хипермаркетите декларират желание за по-голямо присъствие на родни стоки по щандовете им, но реално не „свалят" цените си за достъп до тях. farm_market_1_.jpg

Според ръководството на Съюза в условията на социален срив, безработица и нарастващ внос на стоки от чужбина, държавата трябва да предприеме мерки за насърчаване на малкия и на средния бизнес, а злоупотребата с пазарното положение на големите супермаркети да спре. Това може да стане с промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с техния монопол, смята Луканов.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*