Експерти съветват да не се допуска картел при търговските вериги
30/08/2013 10:28 | noa.bg
     Проблемът с окупирането на българския пазар от големите търговски вериги беше заложен преди години. Единственото, което трябва да се направи сега, е да не се допусне картел на пазара.

Това мнение изрази в интервю за БНР изпълнителният директор на Съюза "Произведено в България" Пламен Грозданов. Поводът е замисляните от управляващите промени в закона за защита на конкуренцията, които разбуниха обществеността с нелепите идеи за затваряне на супермаркетите през почивните дни.

Според Грозданов държавата не може да се намесва и да регулира отношенията между бизнеса. За пример той даде неуспешните опити преди година да се замразят цените на някои основни стоки във веригите.

Според шефа на съюза тези административни намеси по-скоро са довели до последващо покачване на цените.

Като припомни, че България е относително малък пазар, в който действат 5 огромни мултинационални компании, Пламен Грозданов посочи, конкуренцията между тях е огромна.

Две от тези компании работят с по 2 от своите вериги и тази конкуренция за заемане на пазарен дял създаде доста проблеми. „Но вече духът е изпуснат от бутилката, затова единствено възможното сега е да не се позволява картелизиране, а за това трябва строг контрол”, поясни Грозданов.

Той оцени като единствено добра стъпка, предприета от администрацията, засилването на контрола по борсите и границите при вноса на плодове и заленчуци.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*