Ключът на успеха на френските животновъди
11/09/2013 15:23 | noa.bg
     На първо място е съчетаването на общественото и частното начало. Според френските селекционери успехът при селекцията на млечни овце се дължи на това, че основен координатор при усъвършенстването на породите са развъдните асоциации. Станциите за изкуственно осеменяване - тези за оценка на кочовете по потомство и тези за оценка на качеството на продукцията, доскоро са били държавни, но вече, там където има условия, постепенно преминават към асоциациите.

За всеки отделен вид животни (овце, коне, свине и т.н.) действа отделен институт, някои от които са на повече от 100 години. Те по задание на асоциациите разработват и усъвършенстват системите на контрол на продуктивните признаци, анализират резултатите от племенните записи, поддържат база данни и цялата тази информация в срок чрез асоциацията достига до отделния фермер за конкретно използване, т.е. те са неотменен участник в цялостния селекционен процес.

Френските областните служби за съвети в земеделието (ОССЗ) осъществяват преките контакти с фермерите, консултират ги по проблемите на храненето и профилактиката на животните и дори извършват някои административни услуги, така че стопаните минимално да се откъсват от производствения процес.

А успехите на френските фермери овцевъди при усъвършенстването на породите се дължат на факта, че няма противопоставяне на обществения и частния интерес, а общите им усилия са координирани и насочени в една посока.
Източник: Български Фермер


1 Коментарa

# 1     красимир цанков | ( 12/09/2013 05:50 )

А в България шефът на ИАСРЖ НИКОЛОВ изгони и малкото специалисти които бяха агенцията който що- годе малко разбираха репродукцията в овцевъдството.


Коментирай
Име*
Коментар*