Димитър Греков:Китай проявява интерес към традиционни български продукти като мляко, мед и вино.
13/09/2013 16:26 | noa.bg
     Китай проявява интерес към традиционни български продукти като мляко, мед и вино. Това каза земеделският министър Димитър Греков, който беше част от българската делегация, водена от премиера Пламен Орешарски след завръщането си от работното посещение. Българското земеделие беше представено в Китай от земеделския министър по време на агротърговски форум за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, предаде „Нова телевизия“.
„Търсят големи площи, които да бъдат закупувани, а знаете комасацията в нашата страна върви много трудно. По-склонни сме в тази област да продаваме готова продукция, отколкото да се продава земя. Но знаете, че пазарът в нашата страна е свободен, така че да заповядат и който иска да ползва земята, но за нас е по-важно да изнасяме продукция”, коментира Греков.
Според министъра китайската страна има интерес и към българското биологично земеделие, което е отваряне на вратата в тази посока. Преди дни министърът на земеделието обяви, че Китай проявява интерес и към селскостопанската ни продукция. Той уточни, че се водят разговори и за износ на гранули концентрирана люцерна, която е високоефективен фураж. Китайците искали и наше месо – агнешко, конско и телешко. „Китайският пазар е необятен и ние не бихме могли да доставим необходимите количества, но въпреки това те се интересуват от българската продукция“, обясни Димитър Греков.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*