Димитър Греков: Търсенето на нови пазари е от основна важност за овцевъдството
15/09/2013 13:48 | noa.bg
     Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството.” Това заяви министърът на земеделието и храните - проф. Димитър Греков, на работна среща за обсъждане на проекта за износ на български агнета за Катар, съобщиха от пресцентъра на министерството. В срещата взеха участие зам.-министрите Явор Гечев, Бюрхан Абазов, Валентина Маринова, експерти и представители на животновъдни организации. Арабската страна е поставила няколко условия пред проекта, като първото от тях е, че представителите на Катар искат да работят директно с българската държава.
Експертите от МЗХ бяха категорични, че проектът „Катар” не е субсидия, а е дългосрочна търговска сделка, което не отменя положителния ефект, който тя би могла да окаже на родните стопани. Зам.-министър Явор Гечев допълни, че проектът може да се съчетае с политиката, която се чертае за новата Програма за развитие на селските райони (2014-2020). „В нея като основен приоритет залагаме животновъдството, което ще даде нужните финансови инструменти на българските овцевъди да се развият и да отговорят на пазарното търсене“, каза още той.
Представители на родните животновъди изразиха притесненията си, че при евентуално реализиране на катарския проект може да се стигне до застрашаването на българския генофонд и редките местни породи. Министър Греков и ресорният зам.-министър Явор Гечев бяха категорични, че държавата никога няма да позволи да се поставят под заплаха българските породи овце.
Източник: АгроКомпас бр.9/2013


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*