Големите агнета без пазар в чужбина
19/09/2013 17:46 | noa.bg
     Над 100 000 агнета са задръстили фермите и изяждат фуража, събиран за догодина. Пазарът остава блокиран, а изкупната цена падна под 3,80 лв. за килограм живо тегло. Миналата година през септември беше около 5 лв. Производителите никога не са били толкова близо да фалита както сега, каза пред „Преса“ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Той не помни толкова ниски цени от 2005 година, но тогава пшеницата струваше 8-10 ст. за килограм, а царевицата беше по 10-12 ст. Днес въпреки срива на международните борси цената на зърното е три пъти по-висока.

В предишни години нашите агнета заминаваха основно за Италия и Гърция, където се търсят по-леки животни. Кризата обаче сви потреблението и доставките бяха ограничени.

По-големите животни, около 45-50 кг, каквито традиционно стават в късно лято и минават в категорията шилета, се търсят в държави с мюсюлманско население. Миналата година турски търговци още през юли започнаха да купуват и това спаси положението на нашите фермери.

Сега е коренно различно, износ няма. „В момента съм в Турция и съм на среща с техни търговци, които твърдят, че искат да купуват, но имало неизчистени бюрократични проблеми в нашата държава. От началото на тази година никой от българското министерство не е дошъл, за да се уточнят подробностите по експорта.“ Това обясни за „Преса“ Бойко Синапов, председатал на Националната асоциация на животновъдите в България. По негови данни сега Турция внася много животни от Полша, Румъния и Унгария. От България - не. Не може да се реализира и търговското споразумение за износ на женски разплодни животни между двете страни, защото българските ветеринарни власти искат 100 лева за изследване на всяко едно. А то самото струва около 150 лева. Така крайната цена става прекалено висока.

Няма движение и по проекта „Български агнета за Катар“ въпреки 50-те милиона долара, депозирани в наша банка. Проблемът е в сблъсъка между две земеделски лобита. Едното настоява да има държавна фирма, която да движи нещата, а според другото животновъдите трябва да се сдружат и така да контактуват с катарския партньор.
Източник: в. Преса


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*