До края на годината земеделските производители ще получат над 200 млн. лева
20/09/2013 14:21 | noa.bg
     “Земеделските производители ще получат над 200 млн. лева до края на годината. Това е решение, което взехме съвместно с премиера Пламен Орешарски”, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков след съвместното заседание на ръководството на МЗХ, Комисията по земеделието и храните и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той поясни, че средствата са предвидени в актуализацията на Бюджет 2013. По думите на министър Греков тези средства ще бъдат върната от Европейската комисия на 2 януари 2014 г.
В отговор на журналистически въпрос за мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци, министър Греков е категоричен, че иска срокът да бъде удължен с още 7 години, но поясни, че решението трябва да се вземе от Народното събрание и от ЕК. Министър Греков изтъкна, че не може да се каже колко чужди граждани имат земеделски земи в България, защото много фирми са със смесено участие. Той допълни, че има много желаещи да купят българска земеделска земя, включително от чуждестранни фирми от Катар и Бахрейн.
Земеделският министър отбеляза и тенденцията през последните години да се върви към окрупняване на земята по естествен път. „Собствениците, които купуват и обработват земя, по един или друг начин и без намесата на държавата, я окрупняват.”
По отношение на мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", министър Греков изтъкна, че мярката предстои да стартира през следващата година като част от новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. с много по-голям капацитет. Той поясни, че в момента по нея има около 3,5 млн. лв., а желаещите да кандидатстват са над 2500, в резултат на което повече от 2000 проекта ще трябва да бъдат отхвърлени.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*