Васил Василев: Правителството трябва да подпомогне стопаните да произвеждат и да не допуска земята да се продава на чужденци
20/09/2013 15:16 | noa.bg
     Предложението на Министерството на земеделието и храните за удължаване със седем години на мораториума за закупуване на българска земя от чужденци е най-патриотичното и правилно решение на това правителство, откакто е дошло на власт. Това каза пред Радио „Фокус” Васил Василев, пръв председател на Съюза на работодателите в България.
Мораториумът на всяка цена трябва да бъде удължен и ще е национално предателство, ако продажбата на българска земя на чужденци бъде разрешена от Нова година. В световен мащаб са натрупани толкова много излишни пари, които веднага ще се насочат, земята ще бъде изкупена и само след една година тези пари ще бъдат изядени, забравени и ние ще останем и без земя, посочи Василев.
„Искам да отбележа колко евтино ще се продава нашата земя. И след като хиляди години е била собственост на българите, тя ще може да изчезне, тази собственост ще се изпари. Саудитска Арабия произвежда дневно 10 милиона барела суров петрол и получава за това 1 млрд. долара – на един ден. При средна цена на земеделската земя в България 600 лева или 400 долара, това означава, че само с еднодневното си производство на петрол Саудитска Арабия може да купи 2 милиона и 500 хиляди декара земя. За 10 - 15 дни може да бъде изкупена цялата българска земя. Нещо, което хиляди години е пазено и е давало живот на българите”, посочи още Василев.
Като втора стъпка българското правителство след като въведе мораториума, трябва да направи така, че фермите и стопаните да бъдат заинтересовани да произвеждат на тази земя и тя да им носи доходи.
Правителството трябва да убеди ЕС, че продажбата на земя на чужденци е в разрез с всички интереси на българските граждани. Ако правителство не може да направи това, да си отиде и да дойде друго, което може да убеди ЕС, каза още Васил Василев.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*