Умъртвяват десетки овце и кози в Стоилово
22/09/2013 19:39 | noa.bg
     В ход е умъртвяването на животни, заболели от шарка и контактни със заболели, в с. Стоилово, община Малко Търново.

Те ще бъдат инжектирани с препарат, напълно хуманно, поясни началникът на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Петър Пачев. Извършват се и прегледи в 10 километровата погранична зона. В Турция също имаше констатирани огнища на шарка по овцете и козите, поясни д-р Пачев, възможно е заразата да е дошла и оттам. Подготвя се и документацията за обезщетяване на стопаните, те ще бъдат компенсирани, подчерта началникът на бургаската дирекция.
Той поясни, че заболяването не е опасно за хората, нито за други животни.

Екип на БАБХ локализира снощи шарка по овцете и козите в село Стоилово, община Малко Търново, Бургаска област. Заразната болест е идентифицирана, след като екип на агенцията е провел редовна профилактика на животните в община Малко Търново. Незабавно са предприети стъпки за доказване на заболяването, а след тройна проверка и набиране на достатъчно материал и за информиране на ръководството на МЗХ и представителите на европейските институции.

Към момента проверките на БАБХ продължават в 4 селища намиращи се в близост до село Стоилово, което се намира на 10 километра от границата с Турция. Редовните профилактични прегледи на животните в областите Ямбол, Хасково и Бургас бяха разпоредени от ръководството на МЗХ след информацията за възникване на огнища на шарка по животните в Гърция и Турция.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*