Д-р Петър Пачев: Изготвят се документите за обезщетяване на стопаните, чиито животни бяха умъртвени заради шарка
25/09/2013 16:20 | noa.bg
     В момента се изготвят документите за обезщетяване на стопаните, чиито животни бяха умъртвени заради шарка. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните – Бургас. Формирана е комисия, която в деня на ликвидиране на огнището – хуманното умъртвяване на животните - е направила оценка на щетите. Стопаните ще получат обезщетения на база килограми живо тегло на умъртвените животни. Очакваме официална информация от Националната статистика, като вече сме получили такава за пазарните цени през последния месец, допълни д-р Пачев.
„В разговор с местното ръководство, с кмета на Община Малко Търново, кметския наместник и стопаните, на които им бяха умъртвени животните, лично областният управител, като представител на държавната власт, се ангажира с по-бързото намиране и закупуване на животни – местни, приспособими породи”, каза д-р Пачев.
Съгласно наредбата за обезщетение на стопаните, те ще получат от Българската агенция по безопасност на храните парични средства, а областният управител ще съдейства за закупуването и транспортирането на нови животни. На въпрос, кога могат да очакват хората обезщетенията д-р Пачев отговори, че предстоят да се уточнят тези неща.
„След 21 дни от ликвидирането на огнището стопаните ще имат вече възможност да заселват животни, 21 дни е карантийният период на това заболяване”, посочи д-р Пачев.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*