Лихвите на фермерите по проекти плаща общината в Ниш
25/09/2013 16:34 | noa.bg
     Лихвите по проекти, с които фермерите кандидатстват за субсидии, поема община Ниш. Това разказа на пресконференция пред български и сръбски журналисти Саша Стоилкович, началник на управата „Развой на селата“ в Ниш. Това стана по време на посещението на български фермери от района на Трън, Брезник, Годеч и Перник в Ниш в рамките на трансграничния проект Екомилк. Водещ проекта е българската фондация „Д-р Стамен Григоров“ с председател Юлия Григорова, община Трън, община Ниш и сръбският клъстер Екомляко.
Стоилкович обясни, че политиката общината е да подпомага местните фермери. 2 млн. евро за тази година са предвидени да получат стопаните от селата на гр. Ниш. Тесе усвояват чрез проекти, като финансирането е 50/50 разделени между общината и фермерите, без държавата да има каквото и да е участие. При банковите кредити на практика общината се явява гарант, като лихвите по заемите изплаща тя, а главницата поемат селските стопани.
7 са насоките, които градската управа и общината са решили да подпомагат тази година, като в момента тече конкурс за прием на проекти. Програмите са за напояване, за засаждане на многогодишни култури, за механизация, за съоръжения за събиране и съхранение на мляко, за пчеларство, инвестиции за начинаещи в земеделието. От 1000 до 4000 евро варира стойността на един проект.
Една от целите е общината да подпомогне поне 20 водещи фермери, които да отговаерят на еврокриетрии.йте още преди присъединяването на страната. Останалите пък градската управа стимулира да излизат на светло като се регистрират като земеделски производители. 4 хил. са фермерите в селата от Ниш,уточниха от общината за Агрозона.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*