Д-р Петър Пачев: Не се допуска на територията на страна-членка на ЕС лекуване на шарката при козите и овцете
26/09/2013 17:04 | noa.bg
     Не се допуска на територията на страна-членка на Европейския съюз (ЕС) лекуване на шарката при козите и овцете. Нормативната уредба на Европейски съюз (ЕС) ни карат да предприемаме радикални мерки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция на Агенция по безопасност на храните (БАБХ)-Бургас, във връзка с наложеното хуманно умъртвяване на овце и кози в бургаското село Стоилово, заради шарка, пренесла се от съседна страна.
„Съгласно практическото ръководство за борба с това заболяване, там където се констатира огнище на шарка при животните, всички болни и контактни се умъртвяват по хуманен начин и съответно се извършват незабавни мерки по санитаризиране на околната среда”, обясни д-р Петър Пачев.
„За да не се допуска подобно заболяване, се предприемат мерки, както от страна на държавата, така и на местните власти”, подчерта д-р Пачев. На проведените общински комисии е разпоредено всички животни в населените места в опасната зона, да бъдат преведени на оборен режим на отглеждане и стопаните да не допускат безконтролно движение на животните, тяхното купуване, продаване. Всичко трябва да става под контрола на ветеринарните власти..
„Откакто сме страна-членка на ЕС, ние не извършваме профилактика на това заболяване”, уточни още д-р Пачев. Той обясни, че единствено мерките за биосигурност се въвеждат, тъй като като страна-членка сме длъжни да спазваме общите правила. В случая не се извършва ваксинация, но при по-мащабно развитие на това заболяване – може да се ваксинира, но единствено и само след като ръководството на Българската агенция за безопасност на храните официално отправи такова искане до Европейската комисия и получим съответно разрешение.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*