Йордански бизнесмени проявават интерес към инвестиции в производство на семена и елитни разплодни животни от генофонда на Института в Шумен.
08/02/2012 20:16 | noa.bg
     Почетният Консул на Хашемитско Кралство Йордания в София – д-р Хасан Ал Бармауи, придружен от представители на йорданския бизнес и на администрацията на Община Шумен, посетиха Земеделския институт в Шумен. Директорът на Института – доц. д-р Апостол Апостолов, разказа за структурата и научно-изследователската и експерименталната дейност и отговори на въпроси, свързани с българското животновъдство и растениевъдство.
Бизнесмените от Йордания проявиха интерес към инвестиции в закупуване и обработване на земеделски земи от Общинския поземлен фонд за производството на зърнено-житни култури. Обсъдени бяха възможностите за производство на семена и елитни разплодни животни от генофонда на Института.
Гостите бяха информирани за проблеми, свързани с развъждането и селекцията на български породи овце и биволи, и за възможностите за производство на захарно, кръмно и салатно цвекло. Проявен бе интерес и към селекцията и отглеждането на сорго и суданка – култури, изключително подходящи за отглеждане при засушливи климатични условия.
Изключителен интерес предизвиква отглежданото в Института растение – Стевия (Stevia rebaudiana Bertoni), източник на естествени подсладители.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*