МЗХ директните продажби от фермите ще се улеснят
26/09/2013 20:01 | noa.bg
     Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за директни продажби от фермите, които да премахнат пречките пред малките стопанства при реализацията на продукцията.

Наредбата беше приета още през 2010 г., но не проработи, защото изискванията към малките ферми бяха като към големите стопанства, които предават млякото си на мандрите.

Поради липса на инвестиции и огромната бюрокрация фермерите не успяха да отговорят на тези изисквания и директните продажби блокираха.

Под прикрития натиск на големите млекопреработвателни предпирятия администрацията създаде нормативно недоносче, което работеше в тяхна полза.

Чиновниците измислиха мотива, че малките стопани не могат да гарантират добро качество в преработката, в наредбата бяха включени неизпълними изисквания, които да откажат производителите.

А фермите с по десетина животни просто искаха на място да правят кисело мляко, което да продават на място, за да се измъкнат от ниските изкупни цени на суровината, която им предлагаха преработвателите. Желанието им беше породено и от нарастващото търсене на качествени млечни продукти от потребителите, които нямаха доверие на големите мандри, заливащи пазара с палмово сирене и кашкавал.

Сегашният кабинет е решил да улесни процедурите, така че стопаните с по няколко животни да разработят бизнеса си и да разширяват стопанствата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*