Явор Гечев:Политика в земеделието се прави за 20 – 30 години напред
27/09/2013 16:45 | noa.bg
     Зам.-министър Явор Гечев обясни, че ако е имало цялостна стратегия в земеделието, е щяло да бъде много по-лесно да се премине към следващия програмен период.
„Това, което правим, е да запазим постиженията в зърнопроизводство, но и да подпомагаме другите сектори, които също дават добавена стойност. Секторите, които дават заетост в малките населени места”, каза той.
„Политика в земеделието се прави за 20 – 30 години напред, ние се опитваме да дадем сигурност в следващите седем години. Към това е насочена Програмата за развитие на селските райони. Проблемът е, че в момента правим и стратегията сектор, по сектор и мерките”, каза още зам.-министър Явор Гечев.
На среща в Брюксел бяха договорени над 84 милиарда евро за следващия програмен период. „Имаме наддоговаряне около 250 милиона евро. Смятам, че ще могат да бъдат усвоени тези пари. Как ще бъдат разпределени по мерките ще се реши допълнително”, обясни той.
„Друго, договорено на срещата е, че в районите в страната, които са под 75% от БВП, европейското финансиране ще бъде от 75% на 85%, което означава, че националното финансиране ще бъде само 15% и това ще благоприятства за бюджета на страната”, обясни министър Греков.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*