Бюрхан Абазов откри Осмия национален събор на местните български породи
28/09/2013 17:53 | noa.bg
     Заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов откри Осмия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в местността „Паниците” край Калофер, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. „Превърнало се в традиция, събитието представя българските местни породи животни, създадени чрез народната селекция, а разнообразието от уникални животински видове е доказателство за нивото и ефективността на развъдната дейност в страната ни”, заяви зам.-министър Абазов в приветствието си към гостите и организаторите на събора.
Той допълни, че в Калофер под мотото „Да запазим заедно българското” ни е събрала не само датиращата от древността свързаност на българина с животновъдството, но и богатото генетично разнообразие на различните породи животни у нас. Заместник-министърът беше категоричен, че за Министерството на земеделието и храните е изключително важно опазването и развитието на местните породи животни, защото те имат ценни качества и доказани преимущества. Точно по тази причина ведомството планира разработването на национална програма за разплодни животни. Целта е да се улеснят животновъдите в снабдяването с качествени мъжки разплодни животни за подобряване на генофонда у нас. Зам.-министър Абазов подчерта, че произвежданите български месни и млечни продукти са с доказано високо качество и вкусови параметри и са резултат от дългогодишна развъдна и научна дейност. Важен елемент от веригата е и запазването на биоразнообразието като гарант за получаване на биологично чисти суровини и продукти. Бюрхан Абазов изтъкна, че това е една добра възможност за България да утвърди своето място в тази ниша, тъй като европейският пазар е много взискателен, а европейският потребител плаща високата цена за неуморния труд на фермерите за получаване на тези продукти.
Над 40 стопани представиха на изложба-дефиле типични местни породи животни, сред които Сиво говедо, Средностаропланиска, Дъбенска и Каракачанска овца, Калоферска коза, Каракачански кон и Каракачанско куче. Специално жури награди най-добрите породи.
Събитието се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните и се организира съвместно с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Международен панаир – Пловдив, кметството на Калофер и Организацията за развъждане на автохтонни породи овце в България. В събора участваха председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните проф. Светла Бъчварова, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и кметът на Калофер Румен Стоянов.


6 Коментарa

# 6     | ( 28/09/2013 09:21 )



# 5     | ( 28/09/2013 09:25 )

Pozdravleniq za organizaciqta ,za plamennoto izkazvane na g-ja Shishkova.

# 4     | ( 28/09/2013 09:25 )



# 3     kishka | ( 29/09/2013 08:27 )

Bravo na Shishkova tova e shoveka koito trqbva da rakovodi nasheto jivotnovadstvo

# 2     Kresna | ( 29/09/2013 08:31 )

Gordeem se s kolejkata S_ja Shshkova bravo ti si golqm organizator i istinski rakovoditel.

# 1     Angelova | ( 29/09/2013 06:32 )

pfzdravlenia za organizatiata na kmeta na Kalofer i ekipa my


Коментирай
Име*
Коментар*