МЗХ отпуска 60 млн. лева национални доплащания на декар
03/10/2013 14:47 | noa.bg
     Вместо авансово да получат 200 млн. лв. директни плащания през декември тази година, фермерите ще разчитат на всичките 1,1 млрд. лв. още през януари 2014 г.

За това са се договорили представителите на асоциацията на зърнопроизводителите при вчерашната си среща с премиера Пламен Орешарски. Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който припомни, че браншът е настоял всичките 1,118 млрд. лв.да се преведат още в началото на годината, така че хората да успеят да се разплатят с банките.

По закон субсидиите трябва да се преведат до средата на 2014 г.

Правителството е склонно да отпусне допълнително и 60 млн. лв. национални доплащания, което означава, че на декар обработваема площ ще се паднат по 2 лева. Това означава, че земеделците отново ще разчитат на национални доплащания, след като предишното правителство ги лиши от тях през миналата година.

Земеделският министър отрече критиките, че допълнителното развързване на кесията е политически ход. Не е ясно обаче дали кабинетът ще увеличи и помощите за животновъди и производители на плодове и зеленчуци, които редовно оставаха с най-малкото субсидиране.

От вчерашния разговор става ясно, че ще направят законови промени, с които да се регламентира ранното изплащане на субсидиите за декар обработваема площ.

Увеличение ще има и за бюджета, предвиден за покриване на разходите за акциза за горивата. Вместо предвидените 70 млн. финансовото министерство ще отпусне над 83 млн. лв. Как ще стане разпределението на този ресурс между стопаните, още не е ясно.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*