Бойко Синапов:Взрив от негодувание сред животновъдите заради директните плащания
03/10/2013 15:11 | noa.bg
     И премиерът Пламен Орешарски повтори грешката на предшественика си Бойко Борисов да прави едностранни срещи с браншовите организации от агросектора по такива важни въпроси като разпределението на европейските субсидии.

След вчерашната среща с асоциацията на зърнопроизводителите стана ясно, че кабинетът ще отпусне пълния размер на директните плащания на площ през януари 2014 г. Бюджетът от 1,118 млрд. лв. ще бъде разпределен по начин, предложен от производителите, съобщи в телевизионно интервю земеделският министър Димитър Греков.

В срещата обаче не бяха поканени и животновъдните организации, за да могат всички представители от агросектора да са информирани за намеренията на кабинета.

Това предизвика взрив от негодувание сред колегите, които очакват субсидиите на глава животно в края на октомври, обясни пред Farmer.bg Бойко Синапов, председател на асоциацията на животновъдите. Той припомни, че при последната си среща със земеделския министър те са получили уверение, че след 20 октомври ще им бъдат изплатени 70% от помощите за изхранване на животните.

„Цял ден хората ме питат какво е договаряно в София и защо отново плащанията се отлагат за янурари. Ако след 20 октомври земеделското министерство не отпусне обещаните средства, животновъдите излизат на протест”, закани се още Синапов.

През миналата есен животновъдите получиха още в края на октомври първите 68 млн. Останалите 25 млн. лв.бяха преведени през декември. Фермерите тогава взеха по 350 лв. за броика при биволите, 200 лева при говедата и 41 лева при овцете и козите майки.

Заедно с парите за птицевъди и свиневъди секторът получи общо около 130 млн. лв., в които влизат националните помощи и европейските субсидии.

Тази година браншът трябва да получи същите субсидии, въпреки ще в други държави помощта за отглеждането на животните е значително по-голяма, припомни Синапов.

Фермерите искат отговор и на въпроса защо растениевъдите ще получат още 60 млн. лв. национални доплащания, а за тях не са предвидени още средства.

От земеделското министерство отговориха, че ресурсът за животновъдите е заложен в бюджета за тази година и те ще получат средствата. Фермерите обаче настояват за открит диалог с всички браншови организации от сектора.


3 Коментарa

# 3     ali galipov | ( 04/10/2013 08:26 )

samo taka

# 2     пета енева | ( 07/10/2013 05:58 )

какви са тези 48 милиона 1транш как ще се спасяват ферми на прага на зимата с тези пари тези управляващи сьвсем ни взех за подигравка

# 1     | ( 07/10/2013 09:52 )
Коментирай
Име*
Коментар*