Пенка Христова: Животновъди ще предприемат протестни действия на 29 октомври в село Труд, поради намаляване на субсидиите на глава животно
23/10/2013 21:36 | noa.bg
     Обещанието на управляващите беше субсидиите на глава животно да се изплатят на 70 % от 140 млн. лв., но казаха, че ще бъдат изплатени на 50 %. Това каза пред Агенция „Фокус”Пенка Христова, председател на Съюз на животновъдите в България.
„Имахме и уговорка до януари месец да си получим остатъка от 70-те % субсидии до януари месец 2014 г. Дадохме пресконференция, заедно с Националната асоциация на животновъдите и други браншови организации и насочихме протестни действия на 29 октомври в село Труд”, заяви Христова. Тя обясни, че протестите ще бъдат и на национално ниво, но първо ще дадат толеранс на управляващите, ако дотогава или сред протестите в село Труд има поправка в плащанията. „Даваме толеранс на управляващите да поправят стореното, тъй като в момента те не са наясно с много от нашите неща, но липсата на диалог води до това. Няма никакъв диалог, Съветът по животновъдство не работи, не се знае дали ще има такъв съвет. По неофициална информация знаем, че има заповед за такъв съвет, в който уж сме вписани, но нямаме никакъв диалог. От Държавен фонд „Земеделие”, също липсва информация, но в случая те са само изпълнители на заповеди на Министерство на земеделието и храните. Преди две седмици разбрахме, че не само, че няма да бъдат изплатени 70 % от субсидиите, но и милионите не са 140 млн. лв., а са 100 млн. лв”, каза Христова.
„В момента сме получили 100 лева за едър рогат добитък с референтен период-2009 г., това е едната схема. Тоест това е за хората, които са имали бройки животни през 2009 г., де факто не всички животновъди са получили тази част. Получили сме и по 18 лв. за дребен рогат добитък, което е пълна подигравка. Никога не сме взимали такива средства”, заяви още тя.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*