Със закон обособяват биохраните на отделни рафтове в магазините
26/10/2013 12:22 | noa.bg
     Биологично произведените земеделски продукти и храни се предлагат в търговските обекти на отделно обособено място – щанд или рафт, и/или означени на място с лого или с надпис, указващи, че са биологично произведени. Съхраняването им трябва да бъде в складовете на търговските обекти на специално означено място, а непакетираните – на отделно обособено и означено място. Това записаха депутатите при второто четене на промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, предаде БТА.
С измененията се забранява използването на знака и означенията за биологично производство, включително на чужд език, на земеделски продукти и храни, които не са произведени по правилата за биологично производство, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 834/2007.
При проверка на изнасяните селскостопански продукти, за които е представен износен лиценз, издаден от Разплащателната агенция, Агенция „Митници“ взема проби, които изследва лабораторно, и в случай на несъответствие с показателите в лиценза, изпраща резултатите от анализа на Разплащателната агенция.
В Министерството на земеделието и храните се поддържа регистър на разрешените от Европейската комисия държавни помощи; минималните помощи, предоставяни в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) номер 1535/2007 от 20 декември 2007 г. з и др. , записа Народното събрание. Земеделският министър определя с наредба условията и реда за: прилагане на правилата за биологично производство на растения, животни и аквакултури, растителни, животински продукти, продукти от аквакултури и храни, тяхното етикетиране и контрола върху производството и етикетирането.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*