Шарката по овцете не е опасна за хората, уверяват от БАБХ
27/10/2013 09:32 | noa.bg
     Заболяването, шарка по овцете в село Кочан, община Сатовча, не е опасно за хората. Това каза д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (ОДБАБХ) в Благоевград, цитиран от радио „Фокус”. Заболяването е силно заразно, но само за животните и нанася големи икономически вреди, категоричен бе д-р Бащавелов.

В момента са предприети мерки за избиване на всички заразени животни, тъй като това заболяване от години не е откривано в България, поясни директорът на ОДБАБХ - Благоевград. По думите на Бащавелов са предприети всички мерки заболяването да бъде радикализирано и да бъде спряно по нататъшното разпространение.

Екипите към ОДБХ - Благоевград продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта.

Шарка по овцете е остра, тежко протичаща заразна болест, която се причинява от вирус. В България заболяването е била проблем през 40-е години на миналия век, оттогава у нас шарка не е имало. Най-често се среща в страните, южно от България. При овцете заболяването протича ензоотично, като източник на инфекцията са болните и преболедувалите животни. Вирусът се запазва дълго време върху кожата на животните, вълната и месото. Инкубационният период на болестта е средно 8 дни. Заболяването започва с повишена температура, по-късно се появяват кожни образувания, които се превръщат в струпеи. Смъртността варира от 2 до 50% и над 80% при агнетата. Лечението включва инжектиране на широкоспектърни антибиотици. Профилактика се извършва чрез сроги гранични мерки при внасяне на овце и вълна, избягване на пасищата в близост до границата или до съмнителни стада.

Според Чилингиров у нас е задължително да има контролирано движение на животни. Той апелира към всички търговци засега да не купуват животни от пограничните райони, за да могат първо веретеринарните власти да си свършат работата по овладяването на заразата.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*