Димитър Греков:Без резултат завършиха преговорите на животновъдите
28/10/2013 20:13 | noa.bg
     Тричасовите преговори на представителите от животновъдния и преработвателния сектор със земеделския министър Димитър Греков не постигнаха резултат. Те започнаха в 11 часа и приключиха около 14. Очаква се премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да приемат днес или утре четирима представители от групата. От срещата ще стане ясно дали животновъдите ще получат допълнително средства в най-скоро време. И ако не, каква ще е програмата им на протестите, информира agroplovdiv.bg.
Основната тема в продължителния разговор със земеделския министър са били парите. Животновъдите са поискали да им бъде изплатена разликата между получените вече 50 процента от субсидиите и обещаните 70% от цялата сума. Те са обяснили, че голяма част от бранша е изтеглил банкови кредити, чиито размер е 70 на сто от помощта.
“Бяхме подведени от министъра и двамата му заместници, че през октомври ще ни се изплати 70% от общата сума и затова изтеглихме кредитите на базата на това обещание”, посочи фермер. Освен това в края на ноември животновъдите трябва да изплатят и лихвата от държавния заем за изхранване на стадата, който са получили през 2008, 2009 и 2010 г.
Министър Греков обяснил, че бюджетните възможности на аграрното министерство са изчерпани. Той посочил, че правителството ще потърси допълнителни възможности, за да не позволи напрежението да ескалира. Димитър Греков обещал да съдейства за среща между премиера и недоволните, която да се осъществи днес или най-късно утре.
В същото време Бойко Синапов, председател на Съюза на животновъдите в България, който миналата седмица обяви, че протест ще блокира магистрала “Тракия” на 29 октомври, не се отказва от намерението си.
Източник:AGRO.BG


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*