Гръцките животновъди получават подпомагането си още през юли
28/10/2013 21:13 | noa.bg
     Гърция е страна в криза, а фермерите и открито изразяват недоволството си всяка зима. Но кога те получават своите субсидии и как всъщност се подпомагат? Репортер на Гласът на фермера успя да зададе този въпрос на гръцкия министър на земеделието Атанасиос Цафтарис. Ето какво твърди той:

- По отношение на нашите фермери, ние като държава, се опитваме да сме толкова коректни, колкото това е възможно. Опитваме се да контролираме всяко евро, което даваме в земеделието. Също така се опитваме фермерите да получават своите субсидии точно във времето, когато са им необходими. Например, ние подпомагаме в частност с определени суми фермерите в отдалечените райони, тъй като там те имат специфични нужди. Фермер от отдалечен остров ще похарчи много повече пари да си достави необходимите фуражи за животните, например. Така че ние се опитваме да помогнем на тези производители, тъй като не желаем те да напуснат отдалечените острови. Конкретно с примера с доставката на храната за животните, поемаме половината от разходите. Същото се отнася и за фермерите от планинските райони. За тези производители ние отпускаме 50 на сто от полагащите им се субсидии по-рано – още през юли, защото точно тогава фермерите събират и заготвят храната за животните. А сега през октомври им изплащаме и останалите 50 на сто.

Що се отнася до полагащите се европейски субсидии за различните култури, които за Гърция са над 2 милиарда евро на година, европравилата са такива, че ние трябва да ги платим до края на 2013 година. Обикновено ги изплащаме през декември. Но от миналата година ЕС ни позволява да дадем 50 процента предварително плащане. Така, че фермерите ще получат първите 50 процента от субсудиите си още в края на октомври тази година. Така, че се надявам, че тази година няма два имаме проблеми с фермерското недоволство. Но ние продължаваме да се интересуваме от нуждите на нашите фермери и техните проблеми и се опитваме да им помогнем в тези тежки времена. Но и те не бива да забравят, че икономическото положение е тежко. fermera.bg


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*