Програмата за селата скрита от бранша
11/11/2013 20:02 | noa.bg
     Аграрният бранш до този момент не е виждал новата Програма за развитие на селските райони, макар че първият вариант вече бил готов. Това съобщиха за „Преса“ от различни асоциации. До края на декември документът трябва да е в Брюксел. За нашата страна са отделени 2,338 млрд. евро за периода 2014-2020 година.

„По време на това правителство имаше само едно заседание на работната група - в началото на август“, каза Ангел Вукодинов, председател на Националанта асоциация на зърнопроизводителите. Тогава са представени основните принципи и приоритети. „Фермерите се интересуват от условията за кандидатстване, от конкретните мерки и разпределението на бюджетите“, обясни Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, който също не е виждал подготвения вариант. Тодоров настоява програмата да се обсъди във възможно най-широк формат. „Изобщо не сме наясно какви средства ще бъдат заделени за нас. До момента сме изолирани, а нашият бранш е пред фалит. Не сме чукали на вратата нито на Мирослав Найденов, нито на проф. Иван Станков, няма да се молим и на сегашния министър Димитър Греков. Те трябва да дойдат при фермерите, каза Бисер Чилингиров, който е начело на Националната овцевъдна асоциация.

Странно е как тази програма ще бъде представена официално, след като дори не е обсъждана, смята и Веселина Ралчева от Българската асоциация за биопродукти.

Маргарита ДИМИТРОВА

(в. Преса, печатно издание, брой 308 (659 от 11 ноември 2013)


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*