Законодателни промени дават възможност на браншовите организации да договарят цените на млякото от името на ФЕРМЕРА.
19/02/2012 13:20 | noa.bg
     Европейския парламент (ЕП) прие законови промени за договаряне цените на млякото от страна на организации на млекопроизводители. Целта на законодателните промени е да насъчри фермерите да получат справедливи цени за суровото мляко и да им помогне да се подготвят за края на употребата на млечни квоти през 2015 г.
Новите законодателни промени ще дадат възможност на браншовите фермерски организации да договарят цените на млякото от тяхно име, без да попадат в нарушение на закона за конкуренцията.
"Това законодателство ще засили преговарите с млекопроизводителите. Организациите на производители трябва да помогнат на своите членове - фермери, да се организират по-добре и така да засилят позицията си във веригата за доставки, особено в държавите-членки, където системата на кооперирането е ограничена или дори несъществуваща, така че те да могат да постигнат възможно най-добрата цена за млякото им ", каза по време на заседание на Европейския парламент докладчика Джеймс Никълсън.

Новият европейски регламент, които вече е временно съгласуван със Съвета, беше одобрен на първо четене с 574 гласа "за", 97 "против" и 18 "въздържали се".
Държавите-членки ще могат сами да наложат прилагането на такива договори, покриващи доставката на мляко от фермерите към изкупвачите и преработвателите. Ако България приеме прилагането на такива договори, то задължително тези договори ще трябва да бъдат изготвени преди доставката на мляко и трябва да са с посочени цени, начини на плащания, периоди и договорености за събиране и доставяне на млякото.
Държавите-членки могат също да посочат минимална продължителност за тези договори, но най-малко шест месеца, като редица евродепутати силно препоръчаха това да се направи.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*