Агенция ще ограничава ползването на земята от чужденци
07/12/2013 17:50 | noa.bg
     Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци. Това обяви в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на земеделието Димитър Греков.

Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, допълни той. По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз. Към чужденците щял ода има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Сега имало случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*