Според шефа на фонд „Земеделие“ имало политически натиск върху кметовете
12/12/2013 18:03 | noa.bg
     През последните две седмици пристига информация, че в определени области политическа партия ГЕРБ упражнява натиск върху кметовете да не подават заявки за авансови плащания. Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Той помоли кметовете да побързат с подписването на договорите за одобрените проекти и да пращат заявки, за да получат половината от парите до края на годината. Николов отклони въпроса на „Преса“ за кои точно кметове става дума.
До 31 декември т. г. остава да бъдат изплатени 240 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ако това не се случи, страната ни губи тези средства, защото са от бюджета за 2011 г. на програмата и трябва да се усвоят в рамките на две години.
Преди месец аграрното ведомство обяви екшън план, за да спаси поставените под риск 278 млн. евро. Кабинетът разреши да бъдат наддоговорени със 120 млн. евро бюджетите по двете общински мерки. Ако всички кметовете с одобрени проекти сключат договори и поискат 50-процента аванс, ще се спасят 60 млн. евро. До 20 декември фондът смята да плати други 148 млн. евро за агроекология.
Общините са подали проекти за двойно по-голяма сума от наличния ресурс. Още в края на 2012 г. е било ясно, че ще има средства за общински проекти, но смяната на правителствата, а през последните месеци и кадровите промени във фонд „Земеделие“ са забавили процеса. Това обясни Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. Тя по-скоро се притеснява дали във фонда ще успеят да оценят проектите, да подготвят договорите, да направят плащания.
На 6 декември бяха подписани първите договори. За да се пусне заявка за авансово плащане трябва да се свиква сесия на общинския съвет. До сряда във фонда нямаше постъпили заявки.

Маргарита Димитрова, вестник „Преса“, печатно издание, 12 декември 2013 г.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*