Държавата подкрепя стопаните с 84 млн. лева догодина за нафта!
17/12/2013 20:31 | noa.bg
     10 000 лева глоба, ако караш джипа с фермерска нафта
Държавата подкрепя стопаните с 84 млн. лева догодина
До 10 000 лева глоба ще плащат фирмите, регистрирани като земеделски производители, които използват гориво, закупено с ваучер, за да зареждат с него джиповете си, вместо да го наливат в тракторите и комбайните. Санкцията физическите лица, които пълнят с фермерска нафта колите си, е от 2000 до 5000 лева, става ясно от указанията на аграрното ведомство за предоставяне на ваучери по схема за държавна помощ.
Същите по размер глоби ще плащат стопаните, които са получили неправомерно ваучери, освен това и в двата случая земеделските производители ще трябва да възстановяват стойността на получените ваучери заедно с лихвата. Съвременните трактори и комбайни са с доста модерни двигатели и горивото, с което работят, по нищо не се отличава от това за автомобили, припомниха запознати.
Ваучерите с намален акциз на газьола са предназначени за подпомагане на земеделските производители. Помощта е в размер на 84 млн. лв.
По този начин държавата компенсира част от разходите им при производството на първични селскостопански продукти. От тази възможност може да се възползват фермерите, които обработват ниви и ливади и отглеждат животни.
Те трябва да са вписани в регистъра на земеделските производители и да нямат задължения към държавата, както и да не са в производство по ликвидация. Съгласно указанията на МЗХ, стопаните, за които е установено, че са нарушили правилата за ползване на гориво, няма да имат право да подават декларации за получаване на ваучери в срок от две години. От 2 януари започва приемът на първоначалните декларации, той ще продължи до 2 февруари и се определя със заповед на аграрния министър. Декларациите се подават в общинските земеделски служби по адрес на регистрация. В тях ще трябва да се впише информация за обработваните площи и стопанисваните животни. От същото място ще се получават ваучерите в периода 1 април – 15 май. Окончателните декларации ще се подават в общинските служби по земеделие до 15 януари 2015 година. В тях ще бъде декларирано действително изразходеното гориво. То трябва да отговаря на записаното в дневника, който ще се води подробно от началото на следващата година, като в него се записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.
Ваучерите се използват само и единствено за получаване на газьол в литри и не се разменят срещу пари, припомнят от аграрното ведомство.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*