Д-р Цветан Димитров проведе среща с председателя на Националния съюз на говедовъдите (НСГ) в България Никола Ангелов и членове на Управителния съвет.
28/02/2012 22:40 | noa.bg
     Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров проведе среща с председателя на Националния съюз на говедовъдите (НСГ) в България Никола Ангелов и членове на Управителния съвет в Министерство на земеделието и храните. На срещата бяха обсъдени мерките за нормализиране на ситуацията на млечния пазар.
ТЕ започнаха така:

Смятаме, че сте наясно, че почти няма фермер който да не е обременен с кредити. За ползотворното протичане на срещата, едновременно с наболелите въпроси за сектора, които ще Ви представим, настояваме да ни отговорите и на следните въпроси:

• На проведения Консултативен съвет по животновъдство на 02.02.2012г. във връзка с ползването с предимство от животновъдите на земи от ДПФ, за производство на груби и сочни фуражи, Министър Найденов обяви, че въпроса е политически, премиера е запознат с това, има решение и до 15 дни МЗХ ще излезе с позиция как да се реши този проблем на практика. Имаме ли развитие по този въпрос? Днес стават 26 дни и отговор все още няма?!

• МЗХ направило ли е проверка за законноста, цените, качеството и внасяните количаствата на сухи млека, млечни продукти и заместители, растителни мазнини и други суровини използвани от млекопреработвателите. Имаме информация, че цените на всичките тези заместители на суровото мляко са значително по-ниски от реалните им стойности, което води и до сриването на млечния пазар, което дава и отражение върху изкупната цена на млякото.
Знаем че сме в Европейския съюз и не може да се ограничава вноса, но сме убедени, че има много нарушения при този внос, за което отговорността е на държавата.

•Спазват ли се квотите за производство на краве мляко в страните вносителки? Отчита ли се това количество, което се изнася, в квотата на страните които внасят в България?

• Защо сухото мляко което се внася е със смешно ниски цени? Тук е ролята на държавата, като защитник на интересите на родните производители.

•Кога ще бъдат ли опростени нисколихвените кредити получени за изхранване на животните?

• Във връзка с бързото падане на изкупните цени на млякото, държавата за да защити интересите на родните производители на сурово краве мляко, трябва да има механизъм за интервенция при екстрени ситуации.

Нашето виждане, е че тази защита трябва да се осъществи чрез субсидиране на производството на качествено краве мляко. За тази цел предлагаме такава субсидия да получават само фермери, които са първа категория, отговарят на технологичните стандарти за производство на качествена продукция и предават само качествено стандартно мляко.

Определено можем да кажем, че такива са всички фермери, които са членове на НСГБ. И да престанем да говорим, че с това провеждаме геноцид спрямо малките производители. Нали именно те с нерегламентираните си продажби крепят сивия сектор в млекопреработката. По този начин те провеждат геноцид спрямо регламентираните ферми. Крайно време е държавата да подкрепи всячески организациите на фермерите като „Националния съюз на говедовъдите в България” и „Развъдните асоциации”, които открито са се регламентирали като организации на животновъди. А всеки фермер за да не бъде дескриминиран да търси своето място в тези организации. И тук именно държавата е длъжник, за разлика от другите Европейски фермерски организации.

За това още един път апелираме, МЗХ в срок до две седмици да качи на Сайт си всички регламентирани говедовъдни организации, в който да влязат брой ферми, членска маса, брой отглеждани животни и обем на производство. Така ще престане да се спекулира, че има пренебрегнати представители на организации фантоми.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*