Стоилко Апостолов:Правим малки мандри с помощ от Швейцария
19/12/2013 21:31 | noa.bg
     В момента у нас се създават обекти за преработка на мляко в няколко малки ферми. Швейцарското правителство е отделило 1 млн. франка, с които изгражда минипредприятия. Това разказа Стоилко Апостолов, който е управител на „Биоселена“, а консултантската фирма участва в разработването на проектите.
Апостолов се надява първите обекти да станат факт през май-юни 2014 г.
Проектът предвижда и на четири фермерски пазара – в София, Монтата, Троян и Карлово, да бъдат обособено места, където производителите ще поставят хладилни витрина и ще продават продуктите си.
До този момент са одобрени за изграждане 12 мандри в в Карлово, Калофер, Троян, около Берковица, Монтана, Чипровци.
Стоилко Апостолов се надява за 4 години, колкото е срокът на българо-швейцарския проект, да се направят около 30 обекта за преработка на храни. Фермерите получават до 6500 швейцарски франка, а останалата част от инвестицията трябва да си осигурят сами.
Всички обекти ще бъдат регистрирани по Наредба 26 за директните доставки. Въпреки че тази наредба беше приета още през 2010 г, после изменена през 2012 г., до момента реално не може да осигури достъп на малките производители до пазара.
Поредните предложения за изменение на нормативната база от месеци очакват одобрението на Брюксел. Никой от българската администрация не може да каже до къде точно са стигнали разговорите.
Вместо това заместник министърът на земеделието Явор Гечев многократно обясни, че в новата Програма за развитие на селските райони специален акцент е поставен върху малките ферми и как може да бъде скъсен пътят на техните продукти до крайния потребител.
За съжаление, животновъдният бранш до този момент не знае какво точно пише в проекта за новата селска програма. Първият вариант е вече в Брюксел, а през януари ще бъде готово и окончателното предложение на българското правителство.
0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*