Държавата отново ще плаща земеделските субсидии със заем
03/01/2014 21:23 | noa.bg
     И тази година правителството ще вземе заем, за да осигури директните плащания за растениевъдството, които трябва да бъдат изплатени през януари и февруари, съобщи в днешния си брой вестник „Сега”.

Миналата година по това време кабинетът Борисов извънредно емитира дълг от 800 млн. лв. въпреки нежеланието на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, който настояваше директните плащания да се изплатят през април вместо през януари.

Тази година финансовото министерство ще пласира държавни ценни книжа на обща стойност 900 милиона лева.

Според календара ще се състоят четири търга, като на два от тях ще се пласират ценни книжа с номинална стойност от по 400 млн. лв. На другите два търга ще се предложат книжа за по 50 млн. лв.

Наред с големия обем впечатление прави и избраната от МФ тактика да емитира краткосрочни книжа, чийто падеж ще настъпи в рамките на 2014 г. Двата големи търга през януари са за 6- и 9-месечни книжа.

Известно е, че Европейската комисия превежда на държавите-членки субсидиите до 45 дни от извършване на плащанията на земеделските производители.

През януари бюджетът трябва да поеме и близо 300 млн. лв. отложени плащания по проекти, финансирани от европейските фондове, както и нововъзникнали по тях разходи. Плащанията бяха отложени заради дефицит в бюджета на ЕС и замразяване на възстановяването на средствата за всички държави членки. През януари и февруари хазната трябва да разплати и други 573 млн. лв. по настъпващи падежи по стари заеми.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*