Нова помощ за малки ферми - до 1250 евро
05/01/2014 15:14 | noa.bg
     Между 500 и 1250 евро годишно ще получават малките фермери от началото на 2015 г., предвижда реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. Регламентът, който урежда директните плащания, беше публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз в края на миналата година.
Парите ще се предоставят накуп и срещу минимални изисквания. До 1 август т. г. нашата администрация трябва да подготви правилата и да ги изпрати за одобрение в Брюксел. Очаква се българското предложение да е близко до определения от ЕС максимум.
Всеки стопанин има право сам да реши дали иска помощ като малък производитил или субсидии по общия ред. Ако обаче влезе в схемата за малките, той няма да има право на другите европейски плащания. Отпада възможността да взима пари за единица площ, за животни, добавка като млад фермер и увеличени субсидии за първите 30 хектара. Във всеки момент фермерът може да напусне схемата и да премине към стандартно подпомагане. Ако установи, че то не му е изгодно обаче, няма право отново да поиска подкрепа като дребен производител.
Около 80 000 са стопаните, които получават европомощи. Приблизително половината от тях сега взимат субсидии под 1250 евро. Очаква се те да се насочат към схемата за подкрепа на малките фермери, показват първоначалните анализи на аграрното ведомство.

Маргарита Димитрова, в. „Преса“, 5 януари, 2014 г.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*