Фермерите пред отказване от ваучерите за гориво заради бумащината
06/01/2014 15:02 | noa.bg
     Фермерите са на път да се откажат от помощите за гориво, които чакаха близо четири години. За това разказаха пред Агрозона представители предимно на животновъдни асоциации. Според Йордан Койчев, който има ферма за биволи и е от АЗПБ, изискването да се води ежедневно дневник за разходите за гориво,обременява изключително много производителите. Излиза, че трябва да назнача човек, който да се справя с тази работа, коментира той. Койчев обясни, че предишната система за отчитане на горивото е била изключително проста и не е давала никакви възможности за злоупотреба със закона. Представяш фактура за разходите, и в зависимост от това какво по наредата ти се полага на декар, държавата ти превежда необходимите парите. Чисто и ясно, обобщи той.

В земеделието не работят висшисти
На път съм да се откажа от тези помощи, заяви пред Агрозона Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация. Той изтъкна,че освен дневника за горивото, трябва да води поне още три дневника за агроекология, за нитратната директива и т.н. На администрацията трябва да е ясно, че в селското стопанство не работят висшисти, а хора, които гледат животни и произвеждат суровини, и трябва максимално да се облекчи работата им, коментира той. Според него, за да се справи с бумащината, ще е необходимо да назначи или икономист, или най малкото специалист със средно икономическо образование, за да води документацията му.

Защо не и подрастващите кокошки
Птицевъдът Иван Ангелов от АЗПБ пък попита, защо с гориво ще се подпомагат само кокошки носачки, след като и по подрастващите кокошки носачки също се разходва гориво, докато достигнат периода на необходимата зрялост.
Агрозона се обърна за коментар към Министерство на земеделието и храните, откъдето обещаха, че ще дадат отговор в рамките на работния ден.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*