Продават наше сирене като гръцко
07/01/2014 15:52 | noa.bg
     Въпреки совалките на български делегации до далечен Китай през последните години родният бизнес трудно пробива на необятния пазар. Там например се продава сирене, произведено у нас, но представено за гръцко, съобщи за „Преса“ Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата. Причината е, че нямаме споразумение за износ на млечни продукти.

В Поднебесната империя има недостиг на ориенталски тютюни. Ние пък сме сред световните лидери в това производство, но понеже не можем да изнасяме там стоката, и малките количества, които заминават, са представени за македонски. Бизнесът с далекоизточната държава е доста специфичен, например можеш да им продаваш череши, ако масивът е лицензиран.

Китайците искат да купуват наши аграрни стоки, но това не може да се случи без договори на правителствено равнище. До момента са подписани два протокола - за люцерна и за царевица, обясни Динев. Според него се забелязва раздвижване след посещението в Пекин на две високопоставени български делегации през последните месеци. В момента голям инвеститор проучва възможностите да направи у нас завод, където ще се произвежда техника за гасене на пожари. Ще е необходимо доста време, за да се засилят сериозно търговските връзки между двете страни.

На финала е подготовката на споразумения за млечни и месни продукти, за розово масло и пчелен мед, каза за „Преса“ земеделският министър Димитър Греков.

През септември 2013 г. премиерът Орешарски беше на официално посещение в Китай. През декември председателят на парламента Михаил Миков заведе там депутати и министри. През юни 2012 г. многочленна партийна делегация на ГЕРБ също прелетя голямото разстояние. До страната на дракона отскочи и бившият заместник-министър на земеделието Цветан Димитров, за да урежда износа на родни агростоки. Ексминистрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков също не пропуснаха далечния воаяж.

Маргарита ДИМИТРОВА:в. Преса, печатно издание, брой 5 (711 от 6 януари 2014)

0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*