Дарина Шишкова: Пасищата трябва да се ползват само от реални животновъди
10/01/2014 15:55 | noa.bg
     Пасищата да са само за животновъди, настояват от Консултативния съвет по животновъдство. Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“ - Карлово, заяви за Фермер.БГ , че в края на миналата година е била проведена среща на Консултативния съвет по животновъдство с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), на която са били поставени актуалните проблеми.

Сроковете за проверка и подаване на възражения за допустимия слой за подпомагане изтекоха и сега чакаме да бъде назначена комисия, която да започне да разглежда жалбите. При много голяма част от животновъдите площите, които са заявили за кампания 2013, вече не са в слоя, тоест те не само че не са получили плащане, а имат наложени санкции.

"Проблем имаме и с плащанията по мярка „Агроекология“. Имаме много сигнали от наши членове за отрязване на средства и колегите настояват да бъде назначена комисия, която да разгледа евентуални жалби по този казус“, заяви Шишкова. По думите й, ръководството на ДФЗ е поело ангажимент да работи и през новата година съвместно с Консултативния съвет.

Животновъдите са настояли на всеки два месеца в МЗХ да се провежда съвет, на който да присъства и ръководството на ДФЗ, за да обсъждат подадените от всички региони на страната казуси в сектор животновъдството. Един от важните въпроси, които трябва да получи решение е оземляването на животновъдите.

Шишкова е категорична, че порочната практика хора, които нямат животни, да получават пасища, трябва да бъде прекратена. „Удовлетворени сме от намерението пасища да бъдат предоставяни само на реални животновъди. Работим по този казус и до датата на обявяване на прием на документи за пасища за кампания 2014 се надяваме вече да има официално решение по казуса.

И ние, животновъдите, да си получим пасищата, защото те са ни необходими. Ако искаме да имаме животновъдство в България, трябва да се борим за тяхното оцеляване“, категорична е Дарина Шишкова.


8 Коментарa

# 8     | ( 12/01/2014 06:18 )# 7     petq toromanova | ( 12/01/2014 06:25 )

Na g-ja Tasheva iskam da kaja,che jivotnite se nujdaqt ot pasishta, a ne firmite,vie gi kosite zaradi subsidiite, a nie gi posem za da se hranqt jivotnite.Kolko jivotni sa registrirani na vashe ime I kade e registriran jivotnovadniq obekt?

# 6     | ( 12/01/2014 06:26 )# 5     група фермери | ( 14/01/2014 03:12 )

Браво Шишкова! Ти не само си била много упорита,ами си изглеждала перфектно.фермери от Странжа сме и искаме да се запознаем.Успех!

# 4     petko | ( 14/01/2014 05:45 )

Dari podkrepqme te,stiga si stoqla v Karlovo ami stavai i utivai v Sofiq kadeto ti e mqstoto.Blagodarenie na teb vzimame pari veshe 2 godini.

# 3     petko | ( 14/01/2014 05:47 )

Dari podkrepqme te,stiga si stoqla v Karlovo ami stavai i utivai v Sofiq kadeto ti e mqstoto.Blagodarenie na teb vzimame pari veshe 2 godini.

# 2     Ангелови | ( 14/01/2014 06:29 )

Подкрепяме изцяло искането пасища и мери да се отдава само и единствено на животновъди. Крайно време е този отрасъл от селскостопанската икономика да си стъпи на крака, защото в противен случай загива. Искането е много справедливо - дано по-скоро стане реалност! Успех колеги!

# 1     jivotnovad | ( 14/01/2014 07:32 )

podkrepqm iskaneto na Darina Snisnkova


Коментирай
Име*
Коментар*