Български агнета тръгват за Катар през пролетта
13/01/2014 21:24 | noa.bg
     Има вероятност износът на български агнета за Катар да започне през пролетта. Така отговориха от МЗХ на въпрос на Агрозона, какво се случва с проекта Катар, на който се разчита да вдигне на крак българското овцевъдство.
Коригираният вариант на проекта в началото на м. декември е връчен на посланика на Катар и чрез външно министерство на посланика на България в Катар, обясниха от агровемодството. Проектът се разглежда от Катарския Инвестиционен фонд „Хасад фууд“. На експертно равнище той е приет и се очаква Катарският Инвестиционен фонд да вземе решение за подписване на Меморандум и практически стъпки за приложението му още през пролетта на 2014 г.
Депозитът ще бъде подновен
От МЗХ опровергаха слуха пред Агрозона, че Катарската държавна компания е изтеглила парите си, с които да гарантира участието си в проекта. Припомняме, че преди две години катарският инвестиционен фонд бе заложил 50 млн. долара на срочен депозит в българска банка. Срокът на депозита изтече в края на октомври 2013 г. и от арабаската страна са заявили, че ще го подновят, в момента в който се подпише меморандума, обясниха от МЗХ.
Катар иска договор с държавна компания
От предварителните разговори с експерти на Катарския Инвестиционен фонд „Хасад фууд“ става ясно, че Катарската страна е заинтересована от възстановяване на пазарите за агнета и агнешко месо и те имат желание това да стане чрез държавно споразумение и държавна външнотърговска структура, коментираха от агроведомството. Познават нашето производство и са готови да изкупуват български агнета. Катар е заявил готовност да плати по-добра цена, ако българските фермери предложат агнета от породата Аваси или хибриди на породата Аваси.
България предлага
С програмата за Катар Българската страна предлага една част от изнасяните в момента агнета (около 20%) да се насочат към арабския пазар. На второ място да се подпомогне създаването на стокови ферми които да увеличат броя на овцете в България и създадат условия за печеливш бизнес. За целта държавната организация, която ще изкупува продукцията трябва да предложи някои преференции за производители, за да пренасочат тяхното производство към този пазар: На първо място сигурен пазар за не по-малко от пет години, безлихвено кредитиране – създаване на инвестиционен фонд с помощта на Катарския инвестиционен фонд, който да осигури финансиране и разширяване на дейността. Още подкрепа от държавата в лицето на МЗХ по отношение на ползване на пасища. Създаване на държавна външнотърговска организация, която ще гарантира изкупуване на продукцията, подпомагане с фуражи, разплодници и др. такива.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*