11 млн. лв. помощ за пасища без животни
14/01/2014 17:26 | noa.bg
     11 млн. лв. европейски помощи ще получат до края на януари хора, които са взели общински пасища под наем, за да отглеждат животни, но изобщо нямат добитък. „Преса“ разполага със списък, в който има 150 фирми, общини и физически лица, поискали от фонд „Земеделие“ субсидии за 2013 г.

Оказва се, че само 41 от тях имат животни. В масовия случай те са малко, а площите - големи. Списъкът все още не е пълен и съдържа част от ползвателите на ливади, така че изплатените помощи ще бъдат още повече.

За един декар пасище се полагат точно толкова пари, колкото за жито или зеленчуци, например. В конкретния случай за 2013 г. на декар ще бъдат изплатени по близо 29 лв. Пасищата от общинския поземлен фонд са се предоставяли срещу 5 до 15 лева в различните райони на страната. Така се заформя цял бизнес, който не е незаконен, но в никакъв случай не е морален. Вземаш пасище под наем евтино и прибираш европарите, без да правиш нищо. В същото време животновъди няма къде да пасат животните си. В най-добрия случай арендаторите без добитък просто са косили ливадите.

Списъкът води фирма, която е наела 485 парцела с обща площ 17 360 дка в общините Карнобат и Тунджа и ще получи над половин милион лева евросубсидии. Друга компания е заявила 14 000 дка в осем общини и очаква да вземе около 406 000 лв. В списъка е и дружество, в което единият от съдружниците е офшорка, регистрирана в Панама. Компанията е заявила 9346,6 дка в община Ценово, за които трябва да получи приблизително 270 000 лв.

„Проблемът е изключително сериозен, имах наблюдения, че много пасища се стопанисват от хора, които не отглеждат животни, и затова предложихме промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с която мери и ливади да се предоставят с предимство на животновъди. Ако сред тях няма желаещи, тогава да се дават на други.“ Това коментира за „Преса“ зам.- министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Той обаче заяви, че промяната ще важи единствено за държавния поземлен фонд, а там пасищата са малко. За общинския фонд решава самостоятелно местната власт. А именно там е проблемът.

„Още във вторник (днес - б.р.) ще предложа на кмета на Карлово пасищата и мерите да се предоставят с предимство на фермери, които отглеждат животни“, каза пред „Преса“ Румен Стоянов, градоначалник на Калофер. Той самият има животни и е председател на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце.
Маргарита Димитрова
(в. Преса, печатно издание, брой 13 (719 от 14 януари 2014)


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*