Изскачат още фирми с дублирани пасища
16/01/2014 12:58 | noa.bg
     Нарушителите в скандала „Ливади“ се увеличават лавинообразно. От 9 фирми, заявили най-много пасища за европомощ, които „Преса“ изпрати за проверка във фонд „Земеделие“, всички се оказаха с нарушения.

В сряда „Преса“ публикува свое разследване, от което стана известно, че рекордьорът по заявена субсидия - фирма РАД 62 ЕООД, е декларирал 1736,04 хектара (17360,4 декара) от фонда на общините Карнобат и Тунджа и очаква да лапне половин милион лева. Субсидията за един декар е близо 29 лева. И от двете кметства обявиха, че не са сключвали договор с тази фирма. КАРИНА ЕКСПОРТ ЕООД е поискала субсидиране за 1425,69 хектара (14256,9 декара) от землищата на 14 общини. От Болярово, Карнобат, Първомай и Тунджа казаха, че нямат договори с дружеството. АГРО ПРОПЪРТИС КОНСУЛТ ЕООД е заявило 784,46 хектара (7844,6 декара) в три общини. Сред тях е Карнобат. Подписан договор липсва.

Освен тях поискахме проверка на още 6 дружества. Експертите установиха проблеми при всички. Подаденото от НИКО АГРОЕЛИТ ЕООД заявление не е валидно и субсидиите са отрязани. Застъпване на площите има при ТИ ДЖИ СКАЙ ЕООД, АГРО ЕКСПОРТ 2013 ЕООД, МЕГА АГРО В ЕООД, ПРОМИНА ГРУП БЪЛГАРИЯ ООД, ФЕНИКС ПРОПЪРТИ ЕООД.

Списъкът със 150 фирми, физически лица и общини, поискали милиони левове европейски помощи за пасища, за който „Преса“ съобщи, ще бъде проверен. Това заяви вчера шефът на фонд „Земеделие“ Мирослав Николов. Бенефициентите на агропари обаче са хиляди и няма начин да се огледа всеки. Трябва да има ред на входа, т.е. при очертаването на мерите в общинските служби по земеделие. По всичко личи, че именно там е станал пробивът и хитреци са представили фалшиви договори за наемане на пасища.

Маргарита Димитрова (в. Преса, печатно издание, брой 15 (721 от 16 януари 2014)


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*