Отново сме пред финансов колапс Държавни служители и депутати са сред незаконните ползватели на пасища и мери, твърдят от бранша
16/01/2014 13:10 | noa.bg
     Животновъдите настояват за среща в земеделското министерство, за да поставят два въпроса – докога ще продължава практиката хора, които не отглеждат животни, да ползват общински мери и пасища и да получават субсидии за това и как фермерите ще получат облекчения при акциза за гориво за стопански нужди тази година.

Бойко Синапов от Националната асоциация на животновъдите алармира по БНР, че браншът за пореден път е пред колапс и години наред губи средства заради пасищата и мерите.
"Години наред пасищата и мерите се раздаваха в България не по предназначение на животновъди, които отглеждат пасищни животни, а се даваха на хора, които нямат и едно животно. Този път обаче животновъдния бранш сме категорични, че няма да допуснем този фарс да продължава, защото в крайна сметка ние позволяваме да се разпиляват европейски и национални средства".

Синапов каза още, че многократно са сезирали за проблема земеделското министерство и ДФ "Земеделие", но той продължава да стои. Той заяви, че сред незаконните ползватели на общински мери и пасища има и висши държавни служители и депутати и предупреди, че ако не престанат с тази тотална кражба на средства, ще каже имената им.

Представители на всички регионални структури на Националната асоциация на животновъдите днес ще пристигнат в София за среща в Министерството на земеделието.
"С една заповед на министъра на земеделието практиката да се раздават мери и пасища на хора, които не отглеждат пасищни животни, може веднага да се прекрати", каза Бойко Синапов. Животновъдите ще настояват пред министъра и да се променят правилата, по които ще получават облекченията при акциза за гориво за стопански нужди.

В отговор, заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов каза, че за първи път тази година животновъдите ще получават ваучери за гориво:
"Освен на площ животновъдите ще могат да получават ваучери за намален акциз за гориво на глава животно. Ваучерите ще могат да се получат от 1-ви април до 15-и май. Около 60 на сто от това, което им се полага, ще получат на първия транш. Вторият транш ще получат догодина по това време".
Абазов обясни във връзка с проблема с пасищата и мерите, че в НС са внесени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да се даде възможност животновъдите без търг и конкурс да получат мери и пасища от Държавния поземлен фонд.
Маргарита Димитрова в. Преса, печатно издание


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*