ДНЕС ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЗЕМЯТА НИ СЕ ПОЛЗВА НЕ ДА ХРАНИ НАРОДА, А ДА ТРУПА МИЛИОНИ В СМЕТКИТЕ НА РОДНИ И ЧУЖДИ ОЛИГАРСИ, КОРПОРАЦИИ И СПЕКУЛАНТИ!!!
03/02/2014 18:57 | noa.bg
     Инвеститорите нямат интерес от устойчиво земеделие, а от бърза печалба – главно от износ на зърнени или енергийни монокултури, което в дългосрочен план застрашава хранителната сигурност на България и ни прави зависими от вноса на евтини нискокачествени храни.
Тези дни по всички медии една от водещите новини е че са изплатени субсидиите на земеделските производители(около 1 млрд. и 20 млн. лева).На гърба на всички данъкоплатци и това правителство изтегли заем в размер на 900 млн.лв за да ги изплати. А знае ли българския данъкоплатец как реално се разпределят тези субсидии и това че с тези пари се субсидират милионери, защото 2.4% от фермерите в България получават 84% от субсидиите, а точно тези 2.4% могат спокойно да се оправят и без субсидии. Така излиза че субсидиите не изпълняват основната си роля – подкрепа на доходите на фермерите, тъй като основната част от получателите им са малък брой свръх-големи стопанства, които така или иначе печелят достатъчно от икономии от мащаба. По данни от 2011 г. 2,5% от бенефециентите получават над 50 000 евро за година или 54% от всички средства по СЕПП. Близо 80% от фермерите получават под 1250 евро за годината и едва 6% от общите плащания на площ. ………Хайде сега малко да смятаме, задачата е следната: ако един земеделски производител притежава 70 000 дка обработваема земя и има оборот в размер на 20 млн. лв и получава безвъзмездно субсидия в размер на 2.100 млн. лв(70 000 дка х 30 лв/дка) каква ще е неговата нетна печалба?..... Той има ли нужда от субсидия ? Нека след отговора на задачката да си отговорим и на друг въпрос ? Трябва ли България да наложи таван на директните плащания? Отговора е ДА. Но въпреки че средния размер на стопанство в ЕС е 2640 дка, а в България е 6717 дка., 2.4% от фермерите в България получават 84% от субсидиите от Брюксел. 77% от тези пари отиват за зърнопроизводството., от МЗХ за сега вероятно няма да поставят таван на директните плащания., това е обещал министър Греков при срещи с зърнопроизводителите . А у нас групата на едрите над 1000 дка –са едва 5,3 хиляди. Именно в последната група са скрити стопанствата с над 10 000 дка земя, като последствие, те лишават от работа потенциални арендатори по места.Тези структури подтискат развитието на средния и дребния бизнес в отрасъла и водят до затъване в монокултурно земеделие. Те са катализатор, който ускорява обезлюдяването на селата. А миналата седмица най-облагодетелствания сектор зърнопроизводството отново се оказа и най-недоволния. От какво са недоволни, от това че 77% от директните плащания, отиват за зърнопроизводство , от това че имат един от най-модерния машинно-тракторен парк и колегите им от другите държави само могат да им завидят ?
От това че до сега всички управляващи се съобразяваха с тях и пренебрегваха интересите на 350 000 дребни животновъди и производители на плодове и зеленчуци? С какво право те подписвах и договаряха различни споразумения и меморандуми от името на всички останалите сектори ?След като те не гледат животни, плодове и зеленчуци. Постоянно тези от НАЗ говорят колко са били ощетени те спрямо колегите си от ЕС, но това е поредната разпространявана заблуда от тях. защото, нашите зърнопроизводители получават 19% към създаваната стойност, а в ЕС-15 получават 16,6%, защото в ЕС-15 получават 2,1 пъти повече субсидии на площ, но създават 2,6 пъти повече добавена стойност на хектар от нашата страна.В ЕС-15 всеки 100 хектара освен зърно носят и 90 ЖЕ с продукцията им, а у нас при едрите са само 5,6 ЖЕ. Ето това трябва да им се каже на зърнопроизводителите!! Ето истинаската причина защо НАЗ бяха недоволни, защото в следващия програмен период зърнопроизводството не е приоритет !!!!Прочетете Критичен анализ на НАЗ относно ПРСР 2014-2020. Извода , които те сами са направили е следния: Като цяло, може да се направи извод, че чрез проекта на програма и конкретните мерки, целенасочено се приоритизират сектори, различни от „Зърнопроизводство“, без това да е обосновано и подкрепено от наличната ста


1 Коментарa

# 1     | ( 12/02/2014 03:20 )
Коментирай
Име*
Коментар*