230 пункта ще изкупуват млякото на високопланинските животновъди
04/02/2014 11:35 | noa.bg
     Идеята е да се обособят специални щандове, където малките стопанства с по 2-3 крави да могат да пласират продукцията си. По този начин ще се избегне връзката с прекупвачите и продуктите ще могат да се продават на добра цена. Целта е и фермерите да са доволни от стойността, на която пласират стоката си, и потребителите да имат възможност да се снабдяват лесно с пресни продукти.
Новата възможност е записана в последните поправки в наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на животинска продукция, които скоро ще бъдат представени за одобрение, съобщиха от земеделското министерство.
С решението за постоянни щандове по пазарите стопаните ще стигат пряко до клиента. Така ще можем да купуваме мляко, сирене, кашкавал направо от производителите. При сегашната система потребителите се снабдяват сами от фермите. Ще бъдат регулирани и условията за контрол на продукцията, които са задължителни. В това отношение ще се ползва европейският опит, изтъкнаха експерти.
С новата наредба ще се даде възможност и за изкупуване на млякото от високопланинските животновъдни ферми. „В цялата страна ще бъдат създадени 230 стационарни пункта”, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.
Според него до края на 2015 г. администрацията ще преодолее съществуващите в момента пречки, които не позволяваха на малките стопанства от трета група да произвеждат мляко, отговарящо на европейските норми за качество. Европейският съюз постави като краен срок за въвеждане на тези норми декември 2015 г.


0 Коментарa


Коментирай
Име*
Коментар*